Techspecteam Energietransitie & Calamiteiten

Inleiding

Door de Firma’s TECHSPEC, SCHELDE GEARS & DEKRA is besloten om wat betreft de primaire activiteiten van de binnen hun organisatie aanwezige specifieke kennis en ervaring invulling te geven aan een voor exploitanten van Elektriciteitscentrales economisch aantrekkelijke optie van een multidisciplinair ” TECHSPEC TEAM” .

Doel van een dergelijk team is om praktisch direct aansluitend op de aanvraag van de exploitant laagdrempelig onafhankelijk doelgericht gekwalificeerd advies te kunnen leveren met betrekking tot de economische en veiligheidsrelevante voortzetting van de exploitatie na bijvoorbeeld schadebevindingen, bedrijfsuitval of aangescherpte externe eisen. Echter sinds 2020 is echter Door de Nederlandse Overheid is aangegeven dat wat betreft de Opwekking en het Gebruik van Energie in Nederland Installaties zodanig moeten worden aangepast dat aan de voorwaarden wat betreft Duurzaamheid en Vermindering van de Uitstoot van Broeikasgassen aantoonbaar zal worden voldaan. Voor het Beheersen van de Aanpassing van Installaties en Systemen wat betreft Ontwerp, Productie, Introductie en Exploitatie van de betreffende wijziging en aanpassing van dergelijke Installaties is door het Ministerie van Economische zaken het “Publieke Bureau voor de Leefomgeving”, met inspraak van 148 gerelateerde Stakeholders ingericht.

Om die reden is bij TechSpec het Project “Energie Transitie en Kernenergie in Nederland” ingebracht, omdat duidelijk zal worden dat ook juist hierbij onze expertise van toepassing zal zijn. Ook hier kan de inbreng bij betrokken stakeholders een bijdrage leveren tot een beheersbaar verloop van deze transitie. (bijlage PRoJECTPLAN)

Onder andere vanwege de (in Duitsland vastgelegde) wettelijke verplichting om bij het leveren van elektriciteit aan het koppelnet voorrang van inzet van zon en wind ( tezamen met de geïntroduceerde subsidies voor dergelijke opwekking) te verordonneren zal ondersteuning van de (noodzakelijke) netfunctie steeds meer afhankelijk worden van de overige leveranciers zoals de nucleaire en conventionele eenheden naast de inzet van energieopslag (accu’s, watertorens en persluchtcomponenten).

Onverwachte uitval van die eenheden, gecombineerd met de principieel stochastische levering van de duurzame bronnen, zal dan ook grote economische gevolgen (leveringsbetrouwbaarheid) voor de afnemers kunnen hebben.

Aangezien de onvoorspelbare levering ruim boven de 10% van de totale afname kan fluctueren zal de betrouwbaarheid extra kosten voor opslag (accubatterijen, stand-by installaties, net-ombouw etc.) met zich meebrengen.

Uiteraard zal daarmee de kostenfactor van installatie-uitval aanmerkelijk worden en daarmee een doelgericht efficiënt volgend exploitatiebeleid (snelle tijdelijke reparatie, aangepast vermogen etc.) een waardevolle inzet kunnen vormen.

Met de inbreng van een multidisciplinair wordt het mogelijk :

  1. Vaststellen waar de storing (of andere afwijking, initiatie) heeft plaatsgevonden;
  2. Nagaan wat de oorzaak kan zijn geweest (bedrijfssituatie, installatiedeel, in/externe gebeurtenis etc.);
  3. Evalueren wat de achterliggende oorzaak kan zijn (veroudering, transienten, bediening, maar ook wijzigingen in de wet en regelgeving etc.)

Resultaat is het aanreiken welke globale maatregelen van toepassing kunnen zijn:

Korte termijn maatregelen (activiteiten, stoppen hervatten exploitatie, overheid,
kosten, tijdpad, veiligheid, risico etc.):

  • (tijdelijke) reparatie kapotte onderdelen ;
  • vervanging van kapotte onderdelen (leveranciers, collega’s etc.) ;
  • aanpassing bedrijfsvoering (verlaging vermogen, rendement, intermitterend)

Lange termijn maatregelen (analoog korte termijn, uitgewerkt economisch model) :

  • aan de hand van onderzoek naar schade (defect) initiatie, voortplanting, kans
    op breuk, status veroudering, voorstel tot wijziging, reparatie, exploitatie,
    inspecteren ;
  • projectplan en conceptplanning m.b.t. initiatie & uitvoering (veelal inbreng
    van meerdere partijen)