Mijmering 2020

Mijmering 2020

Mijmeringen laten zich (helaas) niet opdringen want dan vergaat de essentie van hun bestaan.

“Helaas” omdat daarin de kern van ons bestaan onbarmhartig wordt bloot gelegd.

Even niet denken is immers “niet bestaan”, maar dan moeten er kennelijk meer vormen van denken zijn dan we normaliter direct willen herkennen.

Want bestaan doen we, ook al is het 1 van de 4 vormen van intern gebeuren die tegelijkertijd met ons bezig zijn en bij afwijkingen direct onweerstaanbaar melden en zo nodig overmatig prikkelen.

Tja, het begon 7 miljoen jaren geleden met stoffelijke interacties, 3 miljoen jaren geleden met herkenning, 30000 jaren geleden met meervormige middelen van communicatie en de laatste 10 duizend jaar met aantoonbaar herinneren en elkaar bij de les (proberen) te houden.

En als je dan gaat mijmeren over het mijmeren met de voorwaarden dat er niets opgedrongen mag worden, kom je tot het besef dat je daar dus zeker niet mee mag ophouden.

Toch nog iets goeds dus in deze mensenwereld, want als iedereen daaraan gaat meedoen, en waarom zou dat niet kunnen (en is dat al geen duizenden jaren aan de gang ?) , dan moet dat toch een stukje toegevoegde waarde van de evolutie kunnen vormen ?

Ok, Mendel en Darwin vermoedden dat zeer waarschijnlijk zeker ook al, maar dat mag ons toch niet weerhouden om een zeker traject naar een toekomstig doel te mogen veronderstellen !!!

Geen slechte gedachte voor 2020, niet alleen voor een mooi jaartal maar ook naar een echte toekomst. !!!!

Ruud Koopman